Zanimljivosti o trepavicama - Atelier by Lesja Karić

Zanimljivosti o trepavicama

Duge, uvijene, tamne trepavice

Trepavice se obnavljaju, baš kao i kosa, jedne opadaju, na njihovom mestu rastu nove. Da bi se ovaj proces neometano odvijao, a nove trepavice rasle zdrave, dugačke onoliko koliko to Vaša genetika dozvoljava, potrebna im je nega i hrana. Tek potom dolazi ulepšavanje.

trepavice-3Veštačke trepavice su veoma popularne, a interesantna je činjenica da su nastale bezmalo pre čitavog jednog veka. Naime, prva žena koja je nosila veštačke trepavice bila je glumica Sina Oven (Seena Owen). Ona je 1916. godine za potrebe jednog filma, prema zahtevu režisera, na svoje prirodne trepavice dodala ovaj predivan detalj, koji je istakao njene oči i dao im prelep izgled. Prve veštačke trepavice pravljene su od ljudske kose pletene kroz finu gazu.

Kroz nekoliko decenija upotrebe veštačkih trepavica, njihov kvalitet i izgled se usavršavao. Tako da danas postoji mnogo vrsta trepavica, koje se razlikuju u zavisnosti od materijala od kojeg su pravljane, njihove dužine, gustine, kao i ukrasa dodavanih na trepavice.

Nadogradnja trepavica

Nadogradnja trepavica je pravi mač sa dve oštrice. Ako se obavi pravilno, rezultati su fantastični, a sintetičke dlačice koje se lepe na prirodne trepavice su bukvalno bez težine i ne dovode do oštećenja, čak dugoročno može dovesti i do poboljšanja trepavica, jer više ne koristite maskaru. Međutim, ukoliko se dlačice ne nanesu adekvatno, Vaše nove trepavice vam mogu doneti više štete nego koristi.

Prilikom nadogradnje, jedna sintetička dlačica se lepi za samo jednu prirodnu dlaku. To je proces koji zahteva izuzetnu preciznost i mirnu ruku, traje jedan do dva sata, i ukoliko osoba koja se time bavi nije profesionalac i nema dovoljno iskustva, postoji mogućnost da zalepi tri-četiri prirodne dlačice za jednu sintetičku. S obzirom na to da svaka dlaka raste drugačijim tempom, vremenom će one dlake koje rastu brže dovesti do čupanja onih koje rastu sporije. Kako biste proverili da li su sve dlačice razdvojene, možete uzeti čačkalicu i pročešljati ih. Ukoliko čačkalica negde zapne, to je znak da su trepavice slepljene. U tom slučaju, nemojte pokušavati sami da ih razdvojite, već se obratite profesionalcu za pomoć. Najbolje bi bilo da odete u salon koji je specijalizovan za nadogradnju trepavica.

Takozvane “flare” trepavice se sastoje od tri do osam spojenih dlačica u obliku malog pramena, koji se lepi na prirodnu dlaku. Iako su mnogo jeftinije i sam proces je brži, ovaj vid nadogradnje treba izbegavati, jer je veoma štetan. Jedan pramen se lepi na jednu prirodnu dlaku, koja pod težinom pramena može da pukne, a to može negativno da utiče na njen budući rast. Alternativa za to je da se pramen pričvrsti na nekoliko prirodnih trepavica, koje mogu da podnesu težinu, ali zbog već spomenute razlike u brzini rasta svake dlake ponaosob, ni ovaj način nije dobar za trepavice. Uz sve to, nadogradnja pramen po pramen daje i veoma neprirodan izgled trepavicama.

Trepavice od muvinih nogica

trepavice-5Jessica Harrison, umetnica iz Britanije, je na Vimeo postavila neobičan video klip i tako se njena ideja veštačkih trepavica od nogica muva rasula po većim sajtovima i Facebook-u. Neko je osuđuje, neko se gadi, drugi se brinu za zdravlje njenog oka, a ja mislim da je ovo zaista čudna instalacija sa odgovarajućom propratnom porukom. Ovo bi bio neki njen način za istraživanje javnog mišljenja u vezi genetskih modifikacija i uopšte modifikacijama tela, gde su granice i da li možemo pobeći od daljeg naučnog, tehnološkog i medicinskog razvoja.

Video klip je deo njene video instalacije, kao deo serijala radova koji se osvrću na genetske manipulacije i eksperimente. Poruka koju prenosi svojim radovima je balansiranje naučnog i medicinskog razvoja sa kulturološkom borbom za savršenstvom. Istovremeno, ona svojim radovima istražuje i saznaje o sociološkom strahu i generalnom nepoverenju prema modifikovanju i upgrejdu tela.

Muvine trepavice su deo serijala gde je delove muva kombinovala i sa drugačijim materijalima, igrajući se sa mitom čudovišta u drugim formatima.

Led trepavice

trepavice-4Posle svetlećih noktiju i svetlećeg gela za kosu, evo i svetlećih trepavica (šta sve neće ljudi smisliti). Naime, u pitanju su prave LED lampice iliti diode (LED – Light emitting diode).

Ovaj izum, koji možemo posmatrati i kao umetničko delo, je dizajnirao umetnik Soomi Mind. Ove trepavice su predstavljene kao proizvod koji postavlja pitanje, zašto žene žele da imaju krupnije oči? Namenjen je mnogim Azijatkinjama koje teže da imaju krupnije oči. Kada nabavite ovaj izum, dobijate ih u kompletu sa slušalicama, koje sadrže baterije i senzore koji detektuju pomeranje glave osobe koja nosi LED trepavice. Tako se diode pale i gase, u zavisnosti od položaja glave. Kremašica bi naravno rado probala ove trepavice i sigurno bi ih nosila ako bi se ukazala odgovarajuća prilika za to. ( Neka geek žurka, Halloween party, Nova godina ili možda neki party u mračnom velikom prostoru punom nepoznatih ljudi, što da ne! )

Ekstremne trepavice

trepavice-6Kada je reč o trepavicama, većina dama drži se uobičajene rutine šminkanja – samo maskara za dan i tamne veštačke trepavice za dramatičan pogled u večernjim prilikama.

Međutim, za sve prave modne entuzijaste, ovakva mini rutina je nekako suviše bezlična. Stoga nastaju ekstremne trepavice, koje pokreću novu modnu fantaziju, od dijamantskih ukrasa do onih doslovno načinjenih od grančica.

Verovatno Vam taj način izdvajanja iz mase slično odevenih i našminkanih dama nije pao na pamet, ali možda je to zbog toga što je ostalo veoma malo stvari koje nisu viđene, isprobane i pretvorene u trend koji svi prate, baš to idealna prilika da pokažete da ste drugačiji od drugih.
Iako su veštačke trepavice prisutne već decenijama, tek nedavno smo ušli u eru pravih ekstremnih trepavica.

Neke od njih su pravi modni eksponati, neke su zanosne, romantične, dok su neke jednostavno uvrnute i zastrašujuće. Jedno je sigurno – one će vas u svakom slučaju ostaviti bez daha i proizvesti pravi vau efekat čak i kod ljubitelja minimalističkih trendova u šminkanju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *