Zanimljivosti o noktima - Atelier by Lesja Karić

Zanimljivosti o noktima

Naše i nokte ljudi oko nas posmatramo svakodnevno, a da toliko zanimljivih stvari o njima ne znamo.

Počnimo od toga da nokti na rukama rastu duplo brže nego na nogama i da rastu brže danju nego noću. Na kažiprstu, srednjem i domalom prstu nokti rastu brže nego na palcu i malom, tačnije što je prst duži nokat brže raste. Takođe u trudnoći dolazi do ubrzanog rasta noktiju.

Muškarci i nokti

Eh moje dame, muškarcima nokti rastu brže nego nama. Nepravedno, zar ne? Takođe u poslednje vreme trend manikira za muškarce je doživeo pravi procvat, što je rezultovalo pojavom lakova za nokte namenjenih isključivo muškarcima. Za sada su to bela, tamnoružičasta boja, a moguće su mat i metalik varijante. Muškarci sa nalakiranim noktima nisu nikakva novost, već smo navikli na crno nalakirane nokte kod rokera,
Dejvid Bekam i princ Hari pojavljivali su se u javnosti sa različitim nijansama roze, dok se Džoni Dep na snimanju jedne emisije pojavio sa plavim noktima.

Istorija i rekordi

Kroz istoriju, dugi nokti su se smatrali oznakom pripadnosti visokom staležu. Duge nokte imale su samo dame, dok su sluškinjama nokti smetali pri obavljanju svakodnevnih poslova.

Ginisova rekorderka iz Las Vegasa je punih 18 godina negovala svoje nokte što joj se isplatilo jer je proglašena za ženu sa nadužim noktima na svetu. Kaže da sama brine o svojim noktima i da joj kućni poslovi nisu strani iako su joj nokti dugi oko 3 metra i uvijaju se.

Najskuplji lak na svetu verovali ili ne košta 132 000 dolara. Gold Rush nijansa podseća na čisto zlato i nije procenjena na ovu sumu zato što njena formula sadrži zlato (nema ga ni u najavi), ono što je skupo je bočica koja je ukrašena sa 1118 dijamanata! Ova nijansa se u regularnoj prodaji pojavila po ceni od 5 dolara… Kakva ironija!

Da li i vi zante neku zanimljivost o noktima. Ako znate – podelite sa nama u komentaru ispod.

Comments (1)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *