Kako pravilno naneti maskaru - Atelier by Lesja Karić

Kako pravilno naneti maskaru

Atelier by Lesja KarićŠminka i trepaviceKako pravilno naneti maskaru

Pre nego što stavimo maskaru, potrebno je ukloniti (loose) puder, koji je možda akumuliran na trepavicama, kako bismo apsorbovali bazu (fundation) ili čišćenje (cleanser). Ukoliko su trepavice masne, maskara bi se mogla razmazati i neće ostati na trepavicama onoliko dugo koliko bi trebalo.
Počnite da nanosite maskaru od korena trepavica, cik-cak, četkicom napred nazad, na taj način će nanošenje učini preciznijim. Nakon toga, upotrebite malu četku, kako biste odvojili trepavice i naneli sledeći sloj maskare pre nego što se prvi sloj osuši, inače će trepavice izgledati lepljivo.
Savet: Da biste dobili maksimalni volumen, prvo pokušajte da nanesete maskaru samo na vrh trepavica, nakon toga nanesite maskaru, kao i obično, od korena i na čitavu dužinu trepavica.

Savet profesionalaca

Upotrebom adekvatne maskare i tehnike za nanošenje maskare, možete lako korigovati oblik Vaših očiju.
Ukoliko iskosite četkicu prilikom aplikacije maskare, trepavice će se raširiti radijalno i rezultiraće zavodljivijim izgledom Vaših očiju.
Ukoliko držite četkicu vertikalno prema gore, Vaše oči će izgledati više okrugle. Ova tehnika je specijalno preopručljiva ako su Vaše oči uskog ili duguljastog oblika.
Tom Pecheux savet: da biste izbegli „tarantula“ izgled, treba početi nanositi maskaru od korena donjih trepavica. Pokreti bi trebali biti kratki i da se završe pre kraja trepavica. Ovakav način nanošenja maskare naglašava Vaše oči, a da, pritom, ne izgledaju teško.

Kako naneti maskaru na donje trepavice

Donje trepavice su veoma delikatne za nanošenje maskare i to zahteva malo veštine. Da bi bilo lakše, uvek počnite sa unutrašnjeg ugla oka, prema spoljašnjem.
Savetujemo Vam da nanesete maskaru na donje trepavice. Bilo bi preporučljivo da kupite specijalnu maskaru za donje trepavice (npr. Baby Cils od Bourjois). Takva vrsta proizvoda je uobičajeno opremljena odgovarajućom mini-četkicom, pomoću koje se može precizno naneti maskara na male trepavice i na taj način proces učiniti lakšim. Takođe, ima i maskara za volumen i produžavanje donjih trepavica bez slepljivanja.
Treba izbegavati deblji sloj maskare, jer je teško otkloniti višak maskare, bez da se uništi šminka.

Praktični saveti

Dužina trajanja maskare
Uobičajeno, maskara je dobra za upotrebu 3 do 4 meseca. Ukoliko počne da se ljuspa, prestanite da je koristite i kupite novu.
– ukoliko želite da Vam maskara traje duže, redovno perite četkicu sa tonerom, u protivnom, na dlačicama četkice, maskara će se akumulirati i ostavljaće grumenčiće na Vašim trepavicama.
– isto je važno da ne „pumpate“ vazduh u sadržaj tube maskare i da je zatvarate pažljivo, kako biste izbegli sušenje maskare u tubi.
Čuvanje maskare
Ono što je bitno da se zapamti jete da za otklanjanje maskare treba koristiti proizvode namenjene za skidanje maskare, jer bi u protivnom moglo doći do njihovog lomljenja i tada ćete čekati 120 dana kako bi ponovo izrasle.
Ukoliko su Vaše trepavice suve, povećajte njihovu vlažnost adekvatnim kozmetičkim preparatima, npr. kondicionerom za obrve i trepavice. Zahvaljujući ovom proizvodu, koji sadrži sastojke kao što su ricinusovo ulje i anp, trepavice bivaju dodatno zaštićene i snažne, ubrzava im se rast i manje otpadaju.

Saveti za osobe koje imaju alergiju

Ako ste alergični i Vaše oči su osetljive, izbegavajte:

  • maskaru koja sadrži delove za produžavanje ili volumen trepavica – mogu vrlo lako iziritirati oči.
  • vodootpornu maskaru koju je teže otkloniti nego klasičnu maskaru, a takođe može da uzrokuje jaku iritaciju, jer prilikom uklanjanja vodootporne maskare intenzivnije trljamo oči.
  • maskare i senke u zelenim tonovima, jer često sadrže okside bakra, koji mogu takođe da uzrokuju alergijske reakcije.

U slučaju alergijske reakcije, „hypo-allergic“ maskare predstavljaju najbolje rešenje. Takva kozmetika ne sadrži supstance koje moju da prouzrokuju iritaciju.
Oni imaju jednostavnu listu sastojaka zbog mogućnosti većeg rizika od iritacije očiju i sadrži manje konzervansa. Formula „hypo-allergic“ maskare sadrži manje sastojaka od klasične maskare, koja garantuje uklanjanje maskare bez problema. Takve vrste maskare ne sadrže sastojke koje imaju maskare za volumen ili produžavanje trepavica. Boje ovakvih maskara su crna i braon, jer druge boje povećavaju rizik za alergijsku reakciju.

Pored tradicionalnih maskara, maskare u boji postaju sve popularnije i nisu ograničavajuće. Prilikom odabira takve maskare, treba imati u vidu boju Vaših očiju i boje senke koje želite da koristite prlikom šminkanja.

Plave oči izgledaju predivno, ukoliko ih uokvirite bojom safira, ljubičastom i crnom maskarom.
Zelene oči možete naglasiti ljubičastom, kestenjastom ili braon maskarom.
Braon oči možete naglasiti ljubičastom, mornarsko-plavom i braon maskarom, koje očima daju dubinu.
Sive oči lepo izgledaju ukoliko ih uokvirimo mornarsko-plavom, tamnozelenom ili tirkiznom maskarom.

Saveti: Ukoliko želite da postignete zanimljiv efekat šminke, a u isto vreme da je Vaš izgled jasan, nanesite maskaru u boji na čitavu dužinu trepavica i akcentirajte ih pomoću malo crne maskare. Zahvaljujući tome, naglasićete njihovu dužinu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *