Osnovni principi rada sa gel lakom - Atelier by Lesja Karić

Osnovni principi rada sa gel lakom

Atelier by Lesja KarićNail saloniOsnovni principi rada sa gel lakom

Pogrešna ili nedovoljna obrada prirodnog nokta, kao i nepravilno nanošenje gel laka, može i te kako da utiče na nošenje i trajnost laka, a samim tim i na reputaciju proizvoda, kao i samog majstora. Zato je veoma važno da majstor zna osnovne principe rada sa gel lakom. Naravno da, u zavisnosti od proizvođača, tehnika nanošenja može bitno da se razlikuje, ali postoje stvari koje su zajedničke za sve i potrebno ih je znati.

  1. Da ne bi došlo do odvajanja i pucanja gel laka, nokatna ploča klijenta treba da bude temeljno pripremljena. Znači, potrebno je da se sprovede klasičan higijenski manikir. Pritom, ako se uz njega koriste neki dodatni preparati, nokatna ploča posle treba da bude dobro obrađena dehidratorom. To se sprovodi da biste posle manikira totalno očistili ploču od svih sastojaka koji su korišćeni u toj proceduri.
  2. Da bi trajnost i kvalitet nošenja bili što veći, sa prirodne ploče treba ukloniti mastan sloj. Ako to ne uradite temeljno, gel lak neće biti trajan. U tu svrhu, možete koristiti bafer, ali onaj velike abrazivnosti ili neku malo blažu turpiju. Najbitnije je da ne pritiskate ni jednim ni drugim, jer Vam nije u cilju da skinete sloj keratina sa nokta, već samo da uklonite masnoću. Ne pipajte obrađeni nokat rukama!
  3. Nanesite beskislotnij prajmer, koji će osigurati maksimalnu čistoću ploče. Nemojte da zaboravite da namažete istim i samu ivicu nokta, jer, u suprotnom, može doći do krnjenja ivica.
  4. Obavezno je nanošenje baznog gela, jer on ne samo da osigurava vezu između gela i nokta, već i štiti prirodan nokat od ulaska pigmenata boje u njega (iz tog razloga ne treba da se koriste proizvodi koji nemaju u svom sastavu bazu, jer posle samo turpijanje može da omogući skidanje materijala, a to prilično šteti nokatnoj ploči).
  5. Jako je bitno da sve slojeve boje nanosite mažući od gore do dole, ujednačenim i dugačkim potezima i u vrlo tankom sloju. Posebno je važno da se u tankom sloju nanese bazni gel. Na četkicu se nanese bazni preparat i u nokat se utrljava gel, posle čega treba namazati još jedan sloj, da se ujednači količina gela na noktu. U suprotnom, kod predebelog sloja mogu da se stvore brazde po noktu. Temeljno se namaže i ivica nokta, ali se mora paziti da ne bude propusta, jer će se na tom mestu desiti problem. Nakon toga, sledi polimerizacija 10 sekundi u LED lampi i dva minuta u UV lampi.
  6. Pre nego što nanesete gel lak u boji, treba suvom četkicom da obrišete lepljivi sloj, da se gel lakovi ne bi razlivali po delu oko zanoktica. Jako je bitno isto uraditi i na ivicama nokta.
  7. Nanošenje gel lakova u boji ima i svoje osobenosti. Ako koristimo jake boje, lak gel treba da nanesemo najmanje dva puta, pogotovo ako radimo sa gelovima tamnih boja. Nema potrebe da se plašite ako je prvi sloj neravnomerno pokriven, drugi će ga potpuno izravnati. Čak je mnogo bolje, kad su tamnije boje u pitanju, da uradite tri jako tanka sloja, umesto dva srednje tanka i valovita sloja. Nemojte zaboraviti da obojite i ivicu nokta. Polimerizujemo u UV lampi dva minuta i u LED lampi oko 30 sekundi. Ako radite francuski manikir, vreme polimerizacije se smanjuje na oko 20 sekundi u LED lampi i 1,5 minut u UV lampi, da bi se sprečilo žutilo. Kada crtate smajli liniju, možete da namažete isto dva sloja, pa da se svaki između polimerizuje.
  8. Poslednji, završni sloj gel laka treba da se nanese malo deblje nego osnovna boja i, naravno, i na ivicu nokta. Potrebno je da se temeljno zapeče dva minuta u UV lampi ili 30 sekundi u LED lampi. Ako ne zapečete dovoljno poslednji sloj, prilikom fiksiranja nećete imati sjaj. Pre nego što počnete da nanosite završni sloj, radno svetlo treba da se udalji maksimalno od četkice, da biste izbegli stezanja i kristalizaciju. Fiksirajte poslednji sloj sredstvom koje u svom sastavu ne sadrži aceton i dobićete jako lep sjaj.
  9. Skidanje gel laka je sve teže što klijent duže nosi isti i za to će trebati malo više vremena. Da biste situaciju ubrzali, treba da koristite termo rukavice. Jako je važno da klijentu objasnite da ne sme sam da skida gel, a posebno ne zubima.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *