Uzroci i mehanizam nastajanja bakterije u noktu - Atelier by Lesja Karić

Uzroci i mehanizam nastajanja bakterije u noktu

Atelier by Lesja KarićSavetiUzroci i mehanizam nastajanja bakterije u noktu

Bakterija pseudomonija nikad se ne razvija bez posebnog uzroka. Kao što smo pominjali u prvom tekstu, toplota, vlaga i slab imunitet su glavni uzroci. Da vidimo zbog čega je to tako.

Najlakši način dobijanja ove bakterije je odvajanje materijala od ploče. To može da se desi kako zbog pogrešne tehnologije izmodeliranog nokta, tako i zbog loše urađene korekcije, kad majstor nedovoljno obradi zonu korekcije, pa samo zalije novi materijal, ostavljajući odignut gel neobrađenim do kraja. Tada se stvara džep koji ima idealne uslove za početak razvoja bakterije, kao što su visoka vlažnost, stalna toplota i stalna hrana, keratin prirodnog nokta. Keratin je, u ovom slučaju, stopostotni protein, koji je dobra sredina za razvijanje bakterija.

Nekoliko dana posle napada bakterije, na noktima se pojavljuje plavo-zelena fleka. Promena boje nokta ukazuje na napredovanje bolesti, jer je pigment koji luči prilikom razvoja dokaz da infekcija postoji. Fleka može da bude na površini manjoj od dela gde se odvojio materijal ili, čak, veličine celog nokta. Nekad zauzme jako veliku, pa čak i celu površinu nokta.

Ceo taj proces traje nedelju ili dve i nema nikakvih drugih simptoma. U ovom stadijumu, infekcija može da se izleči i u salonskim uslovima i bez odlaska kod doktora.

Najopasniji momenat dolazi u drugoj fazi infekcije, kada, osim što je estetski narušen izgled nokta (zelena fleka), na noktu počinju siptomi kao što su pečenje, bol, pa čak i gnoj. U praksi se ova faza sreće veoma retko, jer klijent čim vidi promenu u boji nokatne ploče, odmah dolazi kod majstora i, ako majstor na pravi način odreaguje, onda se sve završava dobro.

Ako je klijent zapustio stanje i nokat već dobio dodatno crvenilo ili gnoj, potrebno je da se odmah obrati lekaru, jer pseudonomija koja pređe na meka tkiva nokta, velikom brzinom ume da se proširi dalje.

Još jedan razlog koji uzrokuje infekciju je da majstor potpuno zanemaruje pravilnu tehnologiju za modeliranje noktiju i korekciju. Preciznije, zaboravlja na pravilnu primenu sredstva za dezinfekciju i drugih preparata, ili koristi pogrešan način za pripremu prirodne ploče za modeliranje. U tom slučaju, bakterija koja se pojavila na površini nokta prosto se zapečati pod slojem akrila i gela. Bakterije usled znojenja noktiju dobijaju dovoljnu količine vlage i počinju brzo da se množe ispod materijala.

Tada nastupa ozbiljan problem za klijenta, jer će infekcija da se širi, ne samo na površini ploče, već će zahvatiti celu njegovu debljinu. Bukvalno, za par dana, infekcija je u stanju da dođe do živih tkiva i uvuče se pod nokat, a rezultat toga je oniholozija (odvajanje nokatne ploče od mesa). Ako ne dođe do dela ispod nokta, ona ostaje ispod materijala, odvajajući ga od ploče, i stvara “džep” koji ima veoma pogodnu klimu za pogoršanje stanja.

Šta uraditi kod pojave infekcije?

Hajde da vidimo šta majstor treba da uradi bez obzira na to kog je stepena infekcija na noktu. Prvo šta treba uraditi je skinuti veštački materijal sa noktiju. To je neophodno da bi se pravilno dijagnostikovao problem i da se ne bi pobrkala pseudomonija sa nekim gljivičnim obolenjem.

Primer 1

Infekcija koju ste primetili nalazi se na površini nokatne ploče, u ovom slučaju lečenje ne predstavlja nikakav problem.

  1. Operite ruke klijenta i obradite ih antiseptikom.
  2. Skinite materijal sa noktiju.
  3. Na površinu stola postavite jednokratnu maramicu, uzmite neku stariju turpiju i obavezno je bacite posle obrade zelenog dela.
  4. Probajte skinuti ceo zeleni deo. Ako se bakterija proširila malo više, možete lako oštetiti prirodnu ploču, pa u tom slučaju nemojte da skidate sve. Na noktima će ipak ostati blago zelena fleka, koja je posledica ulaska pigmenta u dublje slojeve nokta. Ali, za klijenta to više ne predstavlja neku opasnost.
  5. Bacite maramicu i turpiju, a svoje ruke i ruke klijenta ponovo očistite antiseptikom i obavezno dezinfikujte površinu stola.
  6. Obradite napadnute delove antiseptikom i, ako primetite da je jako velika površina zahvaćena, možete uraditi potapanje ruku u kadicu sa sirćetom, na 10 – 15 min. Neke firme imaju i specijalno izrađene preparate za obradu noktiju koje je napala ova bakterija. Posle ovako sprovedene procedure, bakterija više ne postoji na noktu (jer nju ubija kisela sredina), čak i ako ostavi tragove na noktu.
  7. Posle odrađenog tretmana i osušenog nokta, odmah možete ponovo uraditi modeliranje. Klijent neće više imati problem, a fleka će izrastati sa noktom i vremenom nestati.

Primer 2

Infekcija je zahvatila celu debljinu nokta, primećujemo odvajanje ploče od mesa, što ukazuje na drugi stepen infekcije. Šta raditi u takvom slučaju?

  1. Posle skidanja veštačkog materijala, obradite nokte kao i u prvom primeru.
  2. Uverite klijenta da treba da ode kod doktora. Imajte na umu da u slučaju zapuštene infekcije, modelator više ne može da pomogne klijentu i, što je jako bitno, ne treba da daje nikakvu sugestiju vezanu za lečenje. Pogotovo ne treba predlagati konkretne lekove, naročito one protiv gljivičnih infekcija, kao ni druga sredstva koja nisu pogodna za borbu sa ovom vrstom problema.
  3. U svakom slučaju, posle odlaska klijenta je potrebno da temeljno dezinfikujete kompletno radno mesto. Bacite sve što ste koristili. To je bitno kako zbog Vas, tako i zbog drugih klijenta, a u svakom slučaju treba imati na umu i to da sanitarna inspekcija radi briseve upravo na tu bakteriju i njeno nalaženje u Vašem salonu može da rezultira zatvaranjem istog.

Na kraju, želimo da podsetimo majstore da informišu klijenta kad treba da dolazi na korekciju noktiju, da ne bi došlo do određenih infekcija. Takođe, neophodno je da uvek detaljno dezinfikuju alat sa kojim rade i radno mesto. Takođe, veoma je bitan i način na koji se priprema prirodna ploča za modeliranje (izbegavati previše vlage).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *