Sve što treba da znate o gelovima - Atelier by Lesja Karić

Sve što treba da znate o gelovima

Atelier by Lesja KarićNail saloniSve što treba da znate o gelovima

U svojoj školi sam od skoro počela da koristim gelove nove generacije „Alexia“ – materijal evropskog porekla, koji je napravljen u nemačkoj laboratoriji, uz stručne konsultacije najpriznatijih stručnjaka iz oblasti modeliranja. Često me pitaju zašto baš ova marka i u čemu je razlika. Da bih pokazala sve prednosti materijala sa kojim radim, pokušala sam da objasnim šta sve postoji na tržištu i u čemu je razlika. Sistem brenda “Alexia” je veoma jednostavan i tehnički revolucionaran. On se prilagođava majstoru i pomaže mu da na najjednostavniji, najlakši i najjeftiniji način da klijentu najbolji kvalitet. Nadam se da će Vam članak pomoći i olakšati izbor preparata sa kojima radite i, ako ništa drugo, objasniti razliku i rešiti neke nedoumice koje ste imali, tražeći u moru materijala baš taj koji bi Vama odgovarao.

Svakim danom raste broj proizvođača i firmi koje proizvode materijal za modeliranje noktiju. Sve je teže majstoru da se snađe u ponudi raznoraznih prizvoda i tehnologija, jer svaki proizvođač ima svoj sistem i tehnologiju koja ga razlikuje od drugih. U ovom članku ću da Vam ukažem na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom izbora istih.

Pre svega, treba da se obrati pažnja na sledeće faktore:

  1. Bezopasnost materijala
  2. Zemlja porekla
  3. Supstance koje ulaze u sastav
  4. Cena proizvoda
  5. Isplativost (odnos cene i potrošnje materijala)

U daljem delu ćemo da vidimo koje sistemi postoje i po čemu se oni razlikuju. Da bi Vam bilo lakše da se snađete, počećemo od početka.

Svaki majstor, bez obzira kojim materijalom da radi, zna da postoje 3 faze nadogradnje noktiju: spajanje, modeliranje i zatvaranje. Shodno tome, svaki sistem treba to i da omogući. Ako sve 3 faze radimo sa jednim gelom, sistem je jednofazni. Ako koristimo za svaku fazu poseban gel – sistem je trofazni.

Kada se pojavio sistem modeliranja gelom, trofazni gelovi su se koristili za modeliranje, a jednofazni za korekciju. Do današnjeg dana, formula jednofaznih gelova postala je savršenija , samim tim i univerzalnija u korišćenju. To znači da jednofazni sistem na prvi pogled skraćuje vreme i smanjuje troškove pri kupovini materijala. Majstor samo treba da se odluči sa kojim gelom mu je jednostavnije da radi. Međutim, moramo skrenuti pažnju na to da je gel 3 u 1 ređi i namenjen za izradu kraćeg modeliranja ili ojačavanja prirodnih noktiju, jer slabije pravi tunel, a samim tim sprečava majstora da izmodelira nokte po novom principu, osim kad se kombinuje sa drugim gelovima, ali tada gubi svoju jednofaznost.

Konzistencija je jedna od najbitnijih karakteristika gela. Baš ona je zaslužna za lakoću, brzinu i jednostavnost u nanošenju. Za početak ćemo podeliti gelove na 2 tipa – gel žele i gel med.

Gel žele je gel koji ne curi, poprilično je gust. Konzistencija takvih gelova Vam dozvoljava rad sa bilo kojom dužinom i formom noktiju (rad po novom sistemu), čak i po principu 4:4:2. Daje mogućnost da se, bez problema, menja i popravlja forma prirodnog nokta, uz određenu dužinu i visinu bez ikakvih problema, jer gel stoji na mestu i ni pod kojim uslovima se ne razliva. Takvi gelovi postoje kao meki i tvrdi.

Meki gelovi su veoma zgodni za upotrebu. Čvrsti su, ne cure, lako se nanose i lako obrađuju. Veoma su zgodni za pravljenje podloge za francuski. Takva konzistencija daje univerzalne mogucnosti. U sistemu gelova nove generacije ALEXIA takav gel je sculptore gel.

Tvrdi gelovi imaju identične mogućnosti plus omogućavaju rad sa problematičnim noktima, ali zato nisu baš jednostavni za rad. Najčešće se koriste kod pravljenja dužine i dubine noktiju, 3-D i podloge za unutrašnji dizajn. Gel takvih karakteristika u sistemu Alexia je special. Žele gel daje mogućnost za sve vrste radova : modeliranje, korekciju, čak i korekciju noktiju urađenih akrilom, akvarium dizajn i ekstremne forme.

Gel med – je materijal koji je malo ređi i samoravnajući, lak za rad i obradu. Apeks može najčešće da se radi tako što zamolimo klijenta da okrene ruku, jer se gel tom prilikom pomera tačno na sredinu nokta. To omogućava minimalnu potrošnju materijala i vremena turpijanja. U sistemu gelova nove generacije Alexia, postoje dva modelirajuća gela takve konzistencije i istih karakteristika kao Clear i Rose, kao i trofazni modelirajući Milky. Izuzetan su izbor za prirodne nokte, ne tako duge nokte, kao i za dve faze modeliranja, zbog karakteristika o kojima smo pisali ranije. Na žalost, takav gel ima i par nedostataka, pa nije najpogodniji za rad sa problematičnom pločom (u slučaju korekcije izgleda prirodne ploče). Ovi gelovi mogu da budu ređi i gušći.

Retki gelovi daju mogućnost maksimalno tankog nanošenja na nokte, samoravnajući su i izuzetni za prirodne nokte i punjenja unutrašnjeg dizajna. Nedostatak je što se jako lako slivajz i kvare formu nokta. Preporuka za takvu vrstu gela je da se koristi samo u dva slučaja koja smo spomenuli, jer razlivanje po koži može da ugrozi kvalitet modeliranja i dovede do odvajanja materijala. Jednofazni Clear i Rose su gelovi nove generacije Alexia, koji imaju tu konzistenciju. Maksimalno su pogodni za prirodne nokte i daju mogućnost, upravo zbog svoje tečnije strukture, da u tri jednostavna nanošenja završe kompletnu proceduru, sa minimalnom potrošnjom vremena. Preporučujemo ih svakom majstoru koji ima naviku rada sa retkim gelovima, jer su veoma trajni.

Gusti gelovi su svakako zgodniji za rad, jer imaju mednastiju strukturu i mnogo manje i sporije cure. Oni su lakši za upravljanje i veoma dobro su se pokazali, kako u radu kod početnika, tako i u radu kod profesionalaca. Brend Alexia u svojoj ponudi ima Clear modelliergel i Rose modelliergel tih karakteristika.

GUSTINA GELA

Gustina je jedna od jako bitnih stavki kod karakteristika gela, jer nam upravo ona osigurava jačinu gela, kvalitet spajanja sa prirodnim noktom, kao i potrošnju materijala. Molekuli u sastavu takvog gelasu veoma blizu jedan drugom (visoka gustina) idaju gelu mogućnost veoma dobre polimerizacije u UW lampi, bez obzira na pigmentciju. Pri tom se poprilično smanjuje proces trenja molekula između sebe, a samim tim se smanjuje i osećaj “pečenja” kod klijenta. Što je gel gušći, tim je trenje manje, samim tim i manje peče. Postoji i tip “hladnijeg gela” u Alexia sistemu – to je Clear modelirajući gel. Sculpture gel je potpuno hladan gel, koji ima maksimalnu gustinu i kvalitet. Istraživanja pokazuju da žele gelovi imaju najveću gustinu.

FLEKSIBILNOST I ELASTIČNOST

Ove dve osobine, koje ulaze u sastav, daju gelovima osobinu razređivača. Šta to znači: prilikom polimerizacije, molekuli gela se kreću i prave između sebe oligomernu mrežu. Dok se molekuli stežu, dajući gelu gustinu, oni istiskuju razređivače koji, izlazeći na površinu, čine lepljivi sloj. Što više razređivača, tim je elastičniji gel. Ali, veliki lepljivi sloj ukazuje na veliku količinu razređivača, kao i na to da je razmak između molekula poprilično velik. Takav materijal je jako krt i nikako nije pogodan za mnoge stvari (modeliranje na šablonu, velika dužina, ekstremne forme).

Svakako treba da se obrati pažnja i na kvalitet razređivača, jer se jako često koriste veoma loši i nekvalitetni razređivači. To umnogome pojeftinjuje materijal, i pretežno svi jeftiniji materijali ih sadrže u većoj količini. Osim krtosti, takav gel ima još jednu negativnu osobinu, a to je “lepljivi sloj” koji ostaje posle polimerizacije. Može da izazove veliku alergijsku promenu, kako kod majstora, tako i kod klijenta. Ako spomenemo i završne (finiš) gelove, tu završni lepljivi sloj predstavlja poprilično dobru stvar, jer čini gel mnogo izdržljivijim na spoljašnje faktore i daje mogućnosti boljeg dizajna.

VREME POLIMERIZACIJE

Vreme polimerizacije materijala zavisi od kvaliteta fotoinicijatora. Još jednom, činjenica da mala cena gela određuje i nekvalitetne sastojke u istom, znači da i fotoinicijatori u jeftinom gelu lošeg kvaliteta čine da polimerizacija gela bude veoma spora, samim tim i da gel treba sušiti više od 2 minuta, čak i duplo više, pa i do 5-6 minuta. U ovom prethodnom delu pokušavam da Vam objasnim razliku između jeftinog i normalnog gela. Ako uzmemo u obzir da su činjenice takve da nema jeftinog, a jako kvalitetnog gela, kvalitet sastojaka istog čini i kvalitet gela, a to nije moguće postići sa malom cenom.

PROMENA BOJE PRI NANOŠENJU

Još jednom podsećam da, u cilju smanjenja cene gela, mnogi proizvođači smanjuju kvalitet ingridijenata. Još jedna činjenica koja kaže da, ako se to desi, osim nabrojanih problema (smanjena gustina (krtost), veliki lepljivi sloj koji izaziva alergiju, previše dug proces polimerizacije), postoji još jedan veoma neestetski problem. Materijal menja svoju boju i postaje žut.

Sve ovo sam Vam ispričala u želji da Vam objasnim da ne treba davati prednost jeftinim gelovima, već detaljno promisliti šta želite da pružite svojim klijentima i kakav majstor želite da budete. Profesionalci se odlučuju za lako, brzo, bezbedno i ekonomično. Gelovi nove generacije Alexia upravo to i jesu. Cena veoma opravdava kvalitet, jer gel ima izuzetnu lakoću pri radu, lako nanošenje uz minimalnu potrošnju materijala. Sistem poseduje gelove koji su jedinstveni na tržištu, proizvedeni u nemačkim laboratorijama, uz konsultaciju vrhunskih stručnjaka iz oblasti modeliranja noktiju. To su gelovi koji se prilagođavaju i služe majstoru, a ne obrnuto. Probajte i nećete više poželeti ništa drugo.

Da napomenemo još samo dve stvari: bez obzira na sve ove karakteristike koje smo nabrojali, majstor ne može da poseduje samo jedan gel, jer je u radu svakom majstoru neophodno da ima gelove različitih konzistencija za različite svrhe i samo na takav način će moći da opsluži klijente svih profila. Svakako treba zapamtiti i to da, ako želite da klijentima nokti potraju, morate da ispoštujete tri faktora: kvalitetan materijal, ispravnu tehnologija rada i dobru arhitekturu noktiju.

Ako poštujete ta pravila, posao će Vam doneti puno zadovoljstva, lep rad i zadovoljne klijente. Izaberite za sebe najbolje, jer zaista kvalitetan, komforan i bezbedan rad je razlog za uspeh.

Besplatni seminari sa upoznavanjem gelova nove generacije Alexia se održavaju dva puta u mesecu, u prostorijama estetske akademije Atelier LK. Upišite se i videćete puno novog.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *