Francuski manikir - Atelier by Lesja Karić

Francuski manikir

Klasičan francuski manikir je dizajn od koga teško ko može da se umori. On je univerzalan! Njega traže klijentkinje različitih generacija, on ne iziskuje određeni stil oblačenju, može da se nosi u bilo koje godišnje doba, itd.

Zbog toga, on zauzima jedno od vodećih mesta kad je dizajn noktiju u pitanju.
Ali bez obzira na to da je zaista veoma komforan, jako je zahtevan, što znači da postoje određeni kriterijumi koje ne možemo da menjamo.

Hajde da pričamo o tome kako treba da izgleda francuski manikir. Francuskim manikirom nazivamo nokte koji seu vizuelnom smislu dele na 2 dela. Klasična varijanta je roze i bela, a dizajnerska – bilo koje druge boje.

Kako treba da izgleda klasičan francuki manikir? Osnovnim elementom u klasičnom francukom manikiru smatra se beli deo, ili smajli linija. Evo i kriterijuma za taj deo:

– Smajli linija treba da bude kao odraz u ogledalu zone kod kutikule. Što je oval kod kutikule viši, tim je viša i smajli linija (slika 1).

frenc01

– Smajli linija simetrična po celoj dužini i sastavni je deo ili kruga ili ovala (slika 2).

french02

– Kraj smajli linije ili njegovi uglovi treba da budu na jednakoj visini u odnosu na sebe i druge nokte (slika 3)

french slika 3

– Jasna i precizna granica između ružičastog i belog dela čini je mnogo izražajnijom, što francuskom manikiru i daje poseban šarm.
– Dužina belog dela noktiju nikad ne treba da prelazi ružičasti deo.
Idealnom dužinom belog kraja smatra se polovina dela ružičaste dužine. Izuzetak može da bude samo forma stileto i oval. (slika 4)

french slika 4

Kad pogledamo osnovne kriterijume, može da nam se učini da nema ničega teškog u tome. Na žalost, mnostvo majstora to zaboravi i počinje da unosi u svoj rad gomilu nekih nepravilnosti. Kako se to događa?

Kad nauče da nanose materijal i formiraju visoku smajli liniju, prosto zaborave o tome da postoje različite forme prirodnih noktiju, kojima ne odgovara uvek francuski manikir.

Često ih zbuni sam klijent, koji, videvši u časopisu francuski manikir na nečijim rukama, želi i sam da ga ima, ali ne razmišlja o tome da li se forma njegovih noktiju poklapa sa onom u časopisu. Ako majstor prihvati taj posao, onda on ne razume šta iz tog može da ispadne, ili pokušava da ide linijom manjeg otpora i ne želi da ubedi klijenta da mu to ne odgovara.

Hajde da se podsetimo kakve sve forme prirodnih noktiju postoje i kojima francuski manikir odgovara, a kojima ne.

bademasta forma1. Bademasta forma

Bademasta forma prirodnih noktiju je najidealnija forma koja može da se prilagodi francuskom manikiru. Radovi u časopisima se uglavnom izvode baš na takvim noktima (slika 5).

Njene prednosti su u tome da prirodna ploča duguljasta, niti široka. Sam nokat ima smajli liniju i potpuno oslobođenu kože sa strane. Takvim noktima odgovara bilo koja forma veštačkih noktiju i što viša smajli linija, time su nokti lepši.

Što je smajli linija viša, tim duži može da bude deo veštačkog nokta. (slika 6)

Ako je slobodan kraj kratak, a smajli linija visoka, onda izgleda kao da ćoškovi podupiru kutikulu – a to je neispravno (slika 7)


kockasta forma2. Kockasta forma

Ova forma je već mnogo teža za francuski manikir. Nokatna ploča je šira, smajli linija nije toliko visoka i bočne strane su jako izražene.

Uz takvu formu može da odgovara bilo koj oblik i forma veštačkih noktiju, samo što će smajli linija biti manja u odnosu na bademasti oblik prirodnih noktiju.

 

 

french slika 8

trapezasta forma

3. Trapezasta forma.

Forma prirodne ploče je jako komplikovana za klasičan francuski manikir. U ovom slučaju, smajli linija skoro da ne postoji, vrlo su izražene bočne strane kože oko nokta i kratka je nokatna ploča.

Jedino resenje u ovoj teškoj siuaciji je korišćenje kamuflažnog materijala (puder, gel ), koji će Vam pomoći da sakrijete trenutnu dužinu prirodne ploče i dobijete mogućnos da napravite novu smajli liniju. Idealna forma noktiju koja odgovara ovom tipu je kocka, oval i zauženi skvo oval.

 

french slika 9

izgrickani nokti4. „Izgrickani“ nokti – pokvarena forma. 

Ova forma ni na koji način ne odgovara francuskom manikiru, jer ne poseduje dužinu i nema smajli liniju. Možete da pokušate sa kamuflirajućim materijalom, pritom praveći i dužinu smajli linije, ali treba da vodite računa da dužina izmodeliranih noktiju treba da bude potpuno u ravni sa jagodicama prsta ili potpuno kratka. Tako ćete dati noktima mogućnost da porastu i da im se produži prirodna ploča, što će dovesti do normalnog modeliranja.

Sad kad ste saznale za kriterijume klasičnog manikira i njegove osobenosti u odnosu na prirodnu ploču, verujem da će Vam ovaj članak biti od koristi i pomoći Vam pri radu u salonu. Probajte da to izvedete do perfekcije, a ako ne uspete onda treba samo da svratite kod nas u akademiju :))…

Preuzeto iz časopisa „Atelier Nails“,
Autor: Aleksandar Finko

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *